Võrdõigusvolinik: E-riik Eesti peab olema ka ligipääsetav E-riik

15.10.2015

Võrdõigusvolinik Liisa Pakosta kutsub tänasel rahvusvahelisel valge kepi päeval pöörama tähelepanu inimestele, kes on nägemisvõimest kas täiesti või osaliselt ilma jäänud. “WCAG 2.0 nõuetest on saanud valge kepp infole ligipääsul. Veebiinfo ligipääsetavus on vähim, mida nii avalik kui erasektor saab pakkuda inimestele, kes soovivad olla ja on ühiskonna täisväärtuslik osa,” tõdes Pakosta.

„Valge kepi päeval tunnustame me kõik nägemispuudega inimeste iseseisvat toimetulekut ja saavutusi. Just seetõttu on iseseisva orienteerumise abivahend valge kepi näol saanud rahvusvaheliselt vaegnägijate tunnustuspäeva sümboliks. Kaasajal toimetulekuks on lisaks tänavatel liikumisele vajalik ka orienteerumine küberteedel. Ligipääsust veebis olevale infole on saanud iseenesestmõistetav vajadus,” toonitas Pakosta.

“Veebilehtede ligipääsetavuse osas nägemispuudega inimesele on Eestis veel arenguruumi, seda tuleb tunnistada isegi mõnede avaliku sektori veebilehtede puhul. Panen nii riigi- kui erasekktori asutustele südamele: mõelge sellele, et teie lehte saaksid kasutada ka vaegnägijad ja pimedad, “ rõhutas Liisa Pakosta. “E-riigi kuvandi hulka peab kindlasti käima ka ligipääsetav E-riik,” märkis Pakosta.

Veebileht on ligipääsetav, kui see vastab WCAG 2.0 nõuetele. See tähendab muu hulgas, et veebiteksti saab lugeda kõnesüntesaatoriga, saab muuta teksti suurust ja kontrastsust ja navigeerida ka arvutiklahvidega.

„Nägemispuudega inimene on täieõiguslik ühiskonnaliige, kes soovib võtta osa ühiskonnaelust, saada haridust, käia tööl, nautida kultuuri ja suhelda teiste inimestega. Nägemispuue ei ole üksiku inimese terviseprobleem, vaid selle tajumine sõltub meid ümbritsevast keskkonnast, mis võib aidata inimesel iseseisvalt hakkama saada või vastupidi, olla igapäevaelus suures takistuseks,“ ütles võrdõigusvolinik Liisa Pakosta.

Ta lisas, et igaüks saab kaasa aidata, et nägemispuudega inimene tunneks end teretulnuna nii ametiasutuses kui ka teatris või kohvikus.

Täna, 15. oktoobril tähistatakse kõikjal maailmas rahvusvahelist valge kepi päeva.